Sedatie of pijnstilling bij onderzoeken

Sommige onderzoeken kunnen vervelend zijn. Ook kan het zijn dat je lang stil moet liggen. Misschien heb je dan met de dokter afgesproken dat je hiervoor pijnstilling of sedatie krijgt. Hierdoor is het onderzoek minder spannend en minder vervelend.

Pijnstilling

Als je pijnstilling krijgt, krijg je voor het onderzoek een medicijn.

Sedatie

Er zijn twee soorten sedatie:

  • lichte sedatie
  • diepe sedatie

Lichte sedatie

Bij lichte sedatie krijg je lachgas of een licht slaapmiddel via een neusspray. De sedatie zorgt ervoor dat het onderzoek minder spannend is. Je bent meestal wel nog wakker. Je kunt lichte sedatie bijvoorbeeld krijgen voor bloedafname of als je een infuus krijgt. De lichte sedatie krijg je meestal op de kinderdagbehandeling van het ziekenhuis.

Diepe sedatie

Bij diepe sedatie krijg je op de kinderdagbehandeling een infuus. Op de afdeling waar je onderzocht wordt, krijg je een slaapmiddel. Hierdoor slaap je tijdens het onderzoek en merk je niets van het onderzoek. Als je slaapt, wordt er goed op je gelet. Je hartslag en ademhaling worden bijvoorbeeld steeds gemeten. Diepe sedatie wordt vooral gebruikt als je lang stil moet liggen tijdens een MRI-scan of voor een kijkonderzoek van je maag of darmen. Voor de sedatie mag je 2 uur van tevoren niet drinken en eten.

Na het onderzoek slaap je uit op de kinderdagbehandeling. Je blijft daar tot je weer goed wakker bent en je goed kunt eten en drinken.

Deel deze pagina