Start hier voor uitleg over lachgas (lichte sedatie). Gebruik de pijltjes om door het fotoboek te bladeren.
Pijnstilling bij onderzoeken
Sommige onderzoeken kunnen vervelend zijn. Ook kan het zijn dat je lang stil moet liggen. Misschien heb je dan met de dokter afgesproken dat je hiervoor pijnstilling of sedatie krijgt. Hierdoor is het onderzoek minder spannend en minder vervelend.
Als je pijnstilling krijgt, krijg je voor het onderzoek een medicijn.
Soms krijg je sedatie. Er zijn twee soorten sedatie: lichte sedatie en diepe sedatie.
- Bij lichte sedatie krijg je lachgas of een licht slaapmiddel. Door de lichte sedatie is het onderzoek minder spannend. Je bent meestal wel nog wakker. Je kunt lichte sedatie bijvoorbeeld krijgen voor bloedafname of als je een infuus krijgt. De lichte sedatie krijg je meestal op de kinderdagbehandeling. Hoe dat gaat wordt in het fotoboek hieronder uitgelegd.
- Bij diepe sedatie krijg je een infuus op de kinderdagbehandeling. Op de afdeling waar je onderzocht wordt, krijg je een slaapmiddel. Hierdoor slaap je tijdens het onderzoek. Je merkt dan niets van het onderzoek. Diepe sedatie wordt vooral gebruikt als je lang stil moet liggen tijdens een MRI-scan of voor een kijkonderzoek van je maag of darmen.
Na het onderzoek slaap je uit op de kinderdagbehandeling. Je blijft daar tot je weer goed wakker bent. Ook moet je weer goed kunnen eten en drinken voor je naar huis mag.